Thema-avond over dementie en muziek

Thema-avond over dementie en muziek

Meneer Janssen zit in een stoel bijna emotieloos voor zich uit te kijken; verloren in zijn eigen wereld. Zo zit hij bijna elke dag. Z’n dochter komt vaak op bezoek, maar ook zij kan moeilijk contact maken. Vandaag laat ze haar vader echter naar jazzmuziek van Glenn Miller en Bing Crosby luisteren. Net na de oorlog danste hij op deze muziek. Eerst lijkt hij niet te reageren, maar dan bewegen zijn handen en zingt hij sommige woorden mee. Na een kwartier kan ze zelfs een klein gesprek met hem voeren. Een emotioneel moment, want haar vader sprak al ruim een maand niet meer. Verhalen als deze zien en horen we steeds vaker. Muziek heeft invloed op gedrag en emoties.

Wat kan muziektherapie betekenen voor mensen met dementie?
In de praktijk hoor je met name dat welbevinden en kwaliteit van leven verbeteren. Mensen worden rustiger en zijn meer ontspannen. Hierdoor is het ook makkelijker om andere dingen, zoals korte gesprekken, te ondernemen met de mensen met dementie. Je ziet ook duidelijk dat het ook weerslag heeft op professionals—zoals verzorgenden en verpleegkundigen. Die gaan bijvoorbeeld zelf mee neuriën. De hele sfeer verbetert dus en dat heeft impact.

Muziek luisteren en maken kan eigenlijk bijna nooit kwaad. Op sommige momenten, zoals tijdens het eten, is extra afleiding wellicht niet gewenst. Meestal zal het echter de gemoedstoestand verbeteren. Het kan zijn dat een persoon met alzheimer al heel veel baat heeft bij het hebben van een radio of cd-speler. Als je iemand muziek laat luisteren, moet dit wel echt afgestemd zijn op wat de persoon graag luistert. Het zal namelijk vaak averechts werken om iemand die van klassieke muziek houdt naar volksliedjes te laten luisteren.

Mariska van Akkeren is werkzaam als muziektherapeut bij Vitalis en Reinier van Arkel.
Zij zal tijdens de thema-avond vertellen over de mogelijkheden van muziek en muziektherapie in het algemeen, in de thuissituatie en binnen de ouderenzorg. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn bijvoorbeeld gericht op wat muziek voor invloed kan hebben op de mens.
Verder zal het gaan over muziek en het brein. Muziek kan namelijk effect hebben op autonome functies van het zenuwstelsel. Ook wordt besproken wat het belang is van voorkeursmuziek. Daarbij zal er worden ingezoomd op hoe muziek in te zetten in de thuissituatie. Op welke manier kun je muziek inzetten bij een familielid met bijvoorbeeld Alzheimer? En wat kan muziek voor iemand betekenen als het gaat om bijvoorbeeld rouwverwerking of angsten? Daarnaast zal het belang van muziek en bewegen besproken worden. Hierbij zullen ook tips gegeven worden over de inzet van muziek(therapie) en zullen er praktijkvoorbeelden getoond worden. Er zal ook ruimte zijn voor vragen en gesprek.

Deze thema-avond wordt georganiseerd door de werkgroep ‘Dementie Vriendelijke Gemeente Haaren’ en vindt plaats in gemeenschapshuis de Es te Esch op woensdag 13 november. Inloop vanaf 19 uur, Aanvang 19,30 uur en einde 21,30 uur. De toegang en de koffie of thee zijn gratis.