Terugblik op een bijzondere avond

Donderdag 26 september werd een gedenkwaardige avond. In den Domp verzamelden zich zo’n 150 mensen om de theatervoorstelling ‘Strepen op het Raam’ mee te maken. De voorstelling laat de fases zien waar iemand met beginnende dementie in verzeild raakt én wat dat betekent voor zijn mantelzorger. In de thuissituatie raken dingen, zoals sleutels kwijt, start de verwarring bij de patiënt en probeert hij uitvluchten te zoeken. Voor het familielid komen termen als ‘begrip’, ‘irritatie’ en ‘machteloosheid’ duidelijk naar voren. Daarnaast zijn ook de onbegrijpelijke reacties vanuit een apotheek en een winkel heel herkenbaar.

In de nabespreking kwamen voorbeelden, ervaringen maar ook tips vanuit het publiek op vaak bijzondere wijze aan de orde. Dat blijkt ook uit reacties na afloop, zoals “wat was het leerzaam”, “wat een waardevolle avond”, “ik vond het vaak ontroerend”, “ik heb er veel aan gehad, heel inspirerend” en “ik heb veel geleerd vanavond”. Naast al deze reacties blijft zeker ook hangen: waar waren vanavond al de honderden andere mensen die ook met dementie te maken hebben en hier heel veel hadden kunnen opsteken?

Aan het begin van de avond vond de presentatie plaats van het boekje dat door de werkgroep is samengesteld. Hierin staan naast de 13 artikelen die in de afgelopen periode zijn verschenen tips van direct betrokkenen, foto’s die de kans bieden om met iemand met dementie in gesprek te gaan én belangrijke verwijzingen naar hulp. Dit boekje kunt u hier downloaden.