JONGE MENSEN MET DEMENTIE

Op woensdag 9 februari vindt het Geheugencafé plaats bij
WZC Theresia, Molenrijnselaan 48 in Vught

Aanvang 19.30 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 19.00 uur.

JONGE MENSEN MET DEMENTIE

door Bart Lips en Miriam van der Burgt

Op deze avond nemen Bart Lips (voormalig casemanager) en Miriam van der Burgt (casemanager) ons mee in de wereld van jonge mensen met dementie, een vak apart. Ze geven informatie over diagnose, ziektebeeld en procesverloop. Ook geven ze uitleg over het expertisecentrum voor Jonge Mensen met Dementie Vivent te Rosmalen, waar Miriam werkzaam is.

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen, die jonger zijn dan 65 jaar, dementie. Deze personen hebben verschillende problemen in het dagelijks leven. Vaak blijft het lang onduidelijk dat dementie de oorzaak is van deze problemen.

Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Bij het woord dementie denkt men het eerste aan problemen met het geheugen. Bij dementie op jonge leeftijd vallen juist veranderingen in het gedrag meer op. Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Het huishouden wordt een probleem. Of iemands naasten merken veranderingen op, zoals in het gedrag of met de taal. De omgeving herkent deze gedragsveranderingen meestal niet meteen als verschijnselen van dementie. Vaak denken mensen dat iemand overspannen of depressief is, of relatieproblemen heeft. Wanneer men te horen krijgt dat het veranderde gedrag door dementie komt, geeft dit duidelijkheid en wat rust bij de familie.

Wanneer iemand op jonge leeftijd dementie krijgt, is het verliesproces ingrijpend. Jonge mensen spelen vaak nog een actieve rol in de maatschappij. Ze willen hun positie als kostwinner en opvoeder niet snel opgeven. Ook willen ze hun andere bezigheden, rollen en verantwoordelijkheden niet verliezen. Zoals autorijden of het regelen van geldzaken. Jonge mensen met dementie zijn over het algemeen lichamelijk fit. Daardoor hebben ze de neiging zichzelf beter in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn. Ze geven de regie over hun leven niet gemakkelijk uit handen. Daarnaast beseffen jonge mensen met dementie vaak beter dat ze ziek zijn. Gevoelens van machteloosheid en frustratie zijn daarom veel heftiger.

De toegang is gratis. Omdat we voor iedereen een zitplaats willen garanderen, verzoeken we je aan te melden per email via  geheugencafevught@gmail.com
We hanteren de coronamaatregelen zoals coronacheck en dragen van een mondkapje totdat je op je plaats zit.

Tijdens deze avond is ook de Geheugenbibliotheek vertegenwoordigd met informatiemateriaal en boeken over dementie.

Het Geheugencafé is één van de activiteiten van het Dementienetwerk Vught en wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van Vughterstede, Huis73 Bibliotheek Vught, Ouderen Samen, Vereniging 55+ Helvoirt en ABZ.

Het Geheugencafé Vught wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Vught.

Vervoer

Seniorenbus
Abonnees van de Seniorenbus Vught melden hun vervoersverzoek uiterlijk één week tevoren bij de Seniorenbus: Tel 073-711 3191. Dat kan op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur. Zie: www.seniorenbusvught.nl

AutoMaatje
Geen abonnee van de Seniorenbus Vught en geen eigen vervoer? Maak gebruik van AutoMaatje. Bel uiterlijk 2 dagen van tevoren: 073-206 8140 of mail automaatje@welzijnvught.nl . Zie: www.welzijnvught.nl/anwb-automaatje-deelnemers/