in februari geen films in het HelvoirThuis, maar in maart twee!

In februari wordt menigeen in (Zuid-)Nederland in beslag genomen door carnaval. Dat geldt ook voor Helvoirt, en ook voor HelvoirThuis. Want daar wordt voorbereid, geoefend, verbouwd, versierd, alles in het teken van carnaval. Wij maken, als filmclub 55+, graag ruim baan voor de carnavalsvierders en verplaatsen onze filmvoorstelling naar maart.
Maar dan pakken we ook flink uit. Met twee films in een maand. Op vrijdag 3 maart vertonen we “The Father”, de titel van de film van vrijdag 24 maart houden we nog even geheim. Die onthullen we in ’t hofblad van begin maart.
Op vrijdag 3 maart kunt U kijken naar “The Father” een indrukwekkende en ontroerende film over dementie, uit 2020, met in de hoofdrollen Anthony Hopkins als dementerende vader en Olivia Colman als zorgzame en bezorgde dochter.

Het verhaal in het kort: Anne, zoekt opnieuw naar een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die alle hulp afwijst omdat hulp per definitie onbetrouwbaar is en omdat, zo vindt hij zelf, met hem niets aan de hand is. De film brengt echter op heel treffende wijze in beeld dat voor Anthony niet meer duidelijk is wat echt is en wat niet, laat de wereld door zijn ogen zien en maakt zo zijn verwarring tastbaar en voelbaar. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.

De film brengt heel knap de verwarring in beeld, die een beginnende dementie vaak kenmerkt, omdat in de film de werkelijkheid naadloos overvloeit in de andere werkelijkheid, beleefd door Anthony, en zo de toeschouwer ook in verwarring brengt en desoriënteert. En dat is juist de bedoeling van de regisseur: je wordt als toeschouwer deel van de verwarring en je kunt er niet aan ontsnappen. Iemand gaf als commentaar: deze film zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor mensen die geconfronteerd worden met dementie.

Het Parool schreef over de hoofdrolspeler: “Hopkins is virtuoos in zijn stemmingswisselingen, maar ontroert vooral in de kleine momenten van breekbare wanhoop”. Het is niet zonder reden dat Anthony Hopkins een Oscar kreeg als beste acteur. En alle grote Nederlandse kranten waren bij het in roulatie komen zeer lovend en gaven allemaal het maximum van 5 sterren.

Film “The Father” | HelvoirThuis | Vrijdag 3 maart | 19.30 uur | Entree leden 55+: €5, niet-leden €6.
De bar is zowel voor de film, vanaf 19.15 uur, als na de film open. U kunt met pin en met gepast geld betalen.
U bent van harte welkom op vrijdag 3 maart.

Filmclub Vereniging 55+,
Namens deze: Chrit van Enckevort