Film “the Piano” op 26 januari

Na de vrolijke kerstfilm “Mrs Harris Goes to Paris” van afgelopen december starten we het nieuwe jaar met een klassieker: de prachtige, veelgeprezen, Oscarwinnende Australische film “The Piano” uit 1993 van regisseur Jane Campion. Met in de hoofdrollen Holly Hunter, Anna Paquin, Harvey Keitel en Sam Neill

De film vertelt het verhaal van een Schotse vrouw uit betere kringen, Ada Mc Grath (rol van Holly Hunter), die niet meer praat sinds haar zesde levensjaar. Ze wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan een rijke landgenoot, Alisdair Steward (rol van Sam Neill), die verhuisd is naar Nieuw Zeeland. Na een lange zeereis  (het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw) wordt ze, samen met haar dochtertje (rol van Anna Paquin) en haar liefste bezit, haar piano, op het Nieuw-Zeelandse strand afgezet. Daar worden ze opgehaald door haar toekomstige echtgenoot en een aantal inheemse dragers. Maar de piano blijft achter op het strand, zo besluit haar arrogante toekomstige echtgenoot. Tot oneindig verdriet van Ada. Want via haar piano is ze in staat haar emoties te uiten. Zij weet echter buurman Baines, een lompige ex-zeeman (rol van Harvey Keitel), te bewegen haar piano naar zijn huis te brengen. Daar stelt hij wel wat tegenover: in ruil voor pianolessen kan zij haar piano terugverdienen. En zijn eisen gaan steeds verder. Uiteindelijk leiden die tot een dramatische ontwikkeling.

Commentatoren prijzen vooral de voortreffelijk in beeld gebrachte tegenstelling  tussen de preutse en keurig aangeharkte Victoriaanse levensstijl in het Engeland van de 19e eeuw aan de ene kant en het ruwe, lompe, zompige Nieuw-Zeelandse land met zijn vrolijk en zorgeloos levende oorspronkelijke inheemse bevolking aan de andere kant. Ook zijn ze vol lof over de rollen van vooral Holly Hunter als Ada Mc Graw, Anna Paquin als haar dochtertje en Harvey Keitel als de ruwe bolster met blanke, tedere pit. Holly Hunter en Anna Paquin kregen beiden een Oscar, als prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol en als prijs voor de beste vrouwelijke bijrol. Bovendien kreeg Jane Campion als eerste vrouw ooit de Oscar voor beste regisseur. En niet onbelangrijk voor de film is de wereldberoemd geworden prachtige begeleidende filmmuziek van Michael Nyman. Het thema ervan zal menigeen heel bekend in de oren klinken.

Hoewel niet van recente datum is het bekijken van de film nog steeds zeer de moeite waard. De film duurt 120 minuten. Er is geen pauze.

Vrijdag 26 januari 2024 | Film “The Piano” in HelvoirThuis | Aanvang 19.30 uur | Entree leden 55+€5, niet-leden €6

Zoals gewoonlijk zijn de zaal en de bar open om 19.00 uur. Ook na afloop van de film is de bar open.

En alvast voor Uw agenda: de volgende filmdata zijn vrijdag 23 februari 2024 en vrijdag 22 maart 2024. Nadere gegevens over de films uitgebreid in het volgende Hofblad.

 

Filmclub Vereniging 55+, Chrit van Enckevort