Klassiek met Kees

Thema op 5 oktober was de twee gezichten van de herfst. De ene dag prachtig zonnig weer met bomen in alle tinten geel, bruin en rood en zonder jas naar buiten. De volgende dag storm en regen en een winterjas aan. Zowel in de muziek als in de poëzie zijn deze aspecten van ons klimaat een geliefd onderwerp.

In de muziek uit zich dat in majeur en mineur . Vrolijkheid en melancholie. Denk hierbij aan Antonio Vivaldi en Joseph Haydn, allebei met hun ‘ Vier Jaargetijden ‘ . Sombere en vrolijke fragmenten wisselen elkaar daar af. Maar ook in de filmmuziek zijn daar veel voorbeelden van.

Poëzie? Leg de herfstbeleving van Jacqueline van der Waals naast die van Hannie Michaelis. Groter verschil is niet denkbaar.
En dan al die dichters die zich in allerlei bochten wringen om iets op het woord ‘herfst ‘ te laten rijmen! (Marcel Verreck: ‘In de herfst zijn de bejaarden op hun sterfst‘)

Het was weer een gezellige middag, afgesloten met een drankje in ‘ Het Klooster ‘
Tot ziens op dinsdag 2 november.

 

Waren er in augustus (20210 bijna net zoveel componisten te horen als er bezoekers waren, dit keer waren ze zelfs licht in de meerderheid.

Sweelinck, Puccini, Hummel , Vivaldi, Crusell….., filmmuziek van Armstrong en Ungar…  Anekdotes over de componisten …. en natuurlijk weer gekke gedichten tussendoor van Toon Hermans, Annie M.G. Schmidt, Ivo de Wijs en anderen.

Zonder pauze van twee tot kwart over drie en daarna gezellig wat gedronken in de Huiskamer. En om met Johan Cruijff te spreken: ‘Elk nadeel hep se voordeel”.  We konden er allemaal in.

en toen was er corona…

De 4e maandag van de maand januari (2020) en een open HelvoirThuis: We konden dus weer terecht.
In december ging het feest niet door vanwege de kerstvakantie-sluiting.
Mijn dertien gasten hebben vanmiddag opnieuw kunnen luisteren naar mooie, korte muziekfragmenten, gelardeerd met vrolijke gedichten.
Voor de muziek stonden o.a. Borodin, Vivaldi, Crusell en Dowland garant en bij onze dichters zorgden o.a. Wilmink, van Wissen, De Corte en Drs. P. voor de vrolijke noot.
In februari kunnen we niet terecht wegens carnaval. Er is dan even geen plaats daar voor serieuze muziek.
De eerstvolgende keer dat ik me weer met cd ’s en gedichtenbundels naar de Van Goghkamer begeef zal dus zijn op maandag 23 maart.
Als ik het geluk heb dat e.e.a. in ’t hofblad wordt vermeld, wordt u er ook nog eens aan herinnerd.

Gisteren, maandag 25 november 2019, weer elf gasten gezellig beziggehouden tussen twee en vier met mooie muziek en leuke, soms ook serieuze, gedichten. Voordeel van een wat kleinere groep: Ik kan al mijn gasten een stoel aanbieden met armleuningen en een zachte zitting. Dat zit op onze leeftijd toch net iets lekkerder dan een houten stoel zonder.
Dankzij de inspanningen van onze voorzitter Peer van Hoof en Adrie en Ad van Hattum geen gezeul meer met zware boxen, cd-speier lenen en gedoe met stekkertjes en snoeren. Ik heb nu een eigen geluidscombinatie op een handig karretje bijna binnen handbereik. Afgezien van een korte storing door een los contactje was iedereen enthousiast over de kwaliteit van het geluid.
Vanwege de kosten die 55+ maakt om dit soort activiteiten mogelijk te maken, gaan we met ingang van januari de gasten vragen een euro te betalen als bijdrage in die kosten. Ook zal Adrie proberen een koffie- en theewagentje te regelen. We kunnen dan tussendoor boven iets drinken. Dit uiteraard tegen de gewone HelvoirThuis prijzen.
In de maand december is het HelvoirThuis gesloten. Ik kan dus mijn Kerstprogramma bij u niet kwijt. Jammer. Er is zoveel bijzondere muziek en poëzie speciaal voor die gelegenheid. Maandag 27 januari ben ik er weer. Ik kom dan nog graag even op het Kerstgebeuren terug.
U bent dan weer van harte welkom.

Vanmiddag, 28 oktober, de tweede aflevering van het nieuwe seizoen. Ik mocht dertien gasten begroeten, waaronder de nieuwe voorzitter van Vereniging 55+. Hij kwam zeggen dat hij helaas niet kon komen en is tot het einde gebleven.
Het thema was oorlog en vrede. Muziek van Gorècki, Tomkins, Williams (Schindler’s List) en Händel en oorlogspoëzie van Campert en Gerhard.
Daarna werd het wat vrolijker met Monteverdi en Mozart, en gekke gedichten van o.a. Driek van Wissen en Ivo de Wijs.

Maandag 25 november ben ik er weer. Dan met ‘de herfst’ als thema.

Voor alle duidelijkheid: ‘Klassiek met Kees’ is voortaan op maandag (de 4e van de maand).

Maandag 23 september. Hoeveel stoelen zal ik klaarzetten? Volgens mij weten maar weinig mensen dat mijn ‘klassiek’ van nu af op de vierde maandag, en niet de vierde dinsdag van de maand is. Ik zelf heb het bekendgemaakt in de Leyenhof en het HelvoirThuis en door anderen is het op de website gezet. Ik besluit er 15 klaar te zetten, meer comfortabele leunstoelen zijn er niet. Om kwart voor twee heb ik één gast binnen. Ik voel me als de bruidegom in de parabel van Christus. Hij richt een groot feestmaal aan en dan komt er niemand. Als ik de cd-speler wil ophalen blijkt deze door de dagbesteding in gebruik. Niet zo vreemd…het is hun apparaat. Na overleg met Esther (dagbesteding) vinden we een compromis. Ik mag de cd-speler gebruiken en Esther komt met haar gasten bij mij luisteren. Met haar groepje erbij komen we uiteindelijk nog op 18 en moeten we zelfs een paar stoeltjes bijzetten. Esthers groep noodzaakt mij het programma een beetje aan te passen. Niet iedereen houdt tenslotte van klassieke muziek. Veel voorgelezen en zelfs nog wat gezongen. Om kwart over drie gestopt, want Esther wil vóór vieren nog koffie drinken met haar gasten.

Alles bij elkaar een enigszins ongewoon ‘Klassiek met Kees ‘.
En nu maar hopen dat er dinsdag niemand voor niks komt.
In ‘ ’t Pomphuiske ‘ staat ook voor oktober mijn programma nog vermeld op dinsdag.
Esther maar weer uitnodigen dan? Mag ik misschien ook haar cd-speler weer lenen.

Vanaf nu zal de ‘Klassiek met Kees’ middag steeds gehouden worden op de vierde MAANDAG van de maand.
Te weten, de maandagen: 23 september, 28 oktober, 25 november,
27 januari, 23 maart en 25 mei.
De data 23 december 24 februari en 27 april vallen uit in verband met resp. kerstsluiting, carnaval en Koningsdag.

Het had een zomers programma moeten worden, deze laatste aflevering van dit seizoen, met door de zomer geïnspireerde muziek en poëzie. Maar het werd buiten een beetje al te zomers. Met voorspelde temperaturen van 35 graden of meer en de hoge leeftijd van veel van mijn gasten in het achterhoofd, heb ik, na overleg met Frans van Lith, besloten de middag niet door te laten gaan.
In de liften en op het aanplakbord in de hal van Leyenhof en op de website van de ouderenvereniging is deze afgelasting bekendgemaakt. Ook op de deur van de van Goghkamer in het HelvoirThuis. Voor alle zekerheid heb ik daar zelf postgevat van kwart voor twee tot twee uur. Gelukkig was er niemand met het hete weer voor niets de deur uitgegaan.
In de maanden juli en augustus is er geen ‘Klassiek met Kees‘. Op de vierde dinsdag in september gaan we van start voor het tweede seizoen en bent u weer van harte welkom.

Vandaag, op de vertrouwde vierde dinsdag van de maand (mei in dit geval) weer een middagje bezig geweest met klassieke muziekfragmenten en hilarische gedichtjes.
Thema deze keer: ‘de Vogels ‘, met tevens aandacht voor Maria, vanwege de aan haar toegewijde meimaand, met medewerking van Marc Antoine Charpentier en Jeanne Verbeek.
We gingen van start met ca 12 mensen, maar even later kwamen er nog enkele gasten bij van de zorgafdeling van Leyenhof. Met begeleiding erbij waren we toen ineens met twintig man.
De koekoek, de leeuwerik, de zwaan, de nachtegaal, zelfs de distelvink….allemaal vogels die door de eeuwen heen componisten geïnspireerd hebben tot het maken van mooie muziek. Ook dichters hebben zich bediend van dit gegeven. Onze eigen Jules de Corte, Adriaan Roland Holst, Ivo de Wijs en niet te vergeten de onnavolgbare Kees Stip.

Volgende maand, dinsdag 25 juni, is alweer de negende en tevens de laatste aflevering van dit seizoen. Thema: ‘Los zand ‘ .
In september pakken we de draad weer op.

Verslag ‘Klassiek met Kees’ 23 april 2019
Met twee boxen en de goede zorgen en instructies van Frans van Lith was er dit keer geen wanklank te horen. Alle muziek kwam net zo mooi over als de componisten en de musici voor ogen moeten hebben gehad.
Na een korte reis met muziek (Berthier, Charpentier, Allegri) en poëzie (Benschop) door de vorige (Goede) week, gingen we zonder koffiepauze door met de lente. Met muziek van Beethoven, Schubert, Haydn en Vivaldi en gedichten van Gorter, Bloem en Ivo de Wijs werd het, ook zonder pauze toch nog half vier.
Jongste van de bijna twintig gasten was Pascalle, een meisje van een jaar of twaalf, dat met haar opa was meegekomen. Niet bepaald verlegen, want naar aanleiding van het Lijdensverhaal bracht zij de terroristische aanslagen in Sri Lanka ter sprake.
De volgende keer, dinsdag 28 mei, is het woord (en de zang) aan de koekoek, de nachtegaal, de zwaan en de leeuwerik. Het is meimaand, dus ook Maria wordt niet vergeten.

Tot ziens in het HelvoirThuis.

Ondanks geduchte concurrentie van Frans en Dinie in de Huiskamer beneden, mocht ik zestien gasten begroeten. Op voorstel van één van de gasten in februari en met wederzijds goedvinden hebben we besloten geen koffiepauze meer te houden. Deze duurde te lang. Voordat de laatste gasten hun koffie of thee voor zich hadden, waren we bijna een half uur verder. Ik ben voortaan met muziek en gedichten een uur tot vijf kwartier ‘aan het woord’ en daarna kan ieder die dat wil, beneden wat drinken.

Het thema dit keer was ‘de droom’. Mooie liederen van o.a. Händel en Schubert… gedichten over dromen… en muziek speciaal voor de nacht geschreven. Komische gedichtjes en grappige anekdotes zorgden voor de vrolijke noot.

Het enige minpunt de laatste maanden is de kwaliteit van het geluid. De box op wieltjes begint steeds meer kuren te vertonen. Dit doet afbreuk aan de muziekbeleving.

In aflevering 7, op dinsdag 23 april, staat ‘de lente ‘ centraal met o.a. een fragment uit de Frühlingssonate van Beethoven en ‘De seizoenen’ van Haydn en Vivaldi , aangevuld wederom met vrolijke lentegedichten. Ook werp ik, aan de hand van muziek en poëzie, een terugblik op de voorbije passietijd.

U bent weer van harte uitgenodigd.

Voor een klein, select gezelschap vond dinsdagmiddag 26 februari de vijfde aflevering plaats van ‘Klassiek met Kees’. We luisterden naar muzikale pareltjes van Dowland, Schubert, Vivaldi, Dvorâk, Puccini en Berthier.
Leuke anekdotes over de componisten en knotsgekke gedichten van Kees Stip, Jan de Cler, Jan Engelman e. a. zorgden ervoor dat de middag niet al te serieus werd.
De pauze liep wat uit omdat Nico maar twee handen heeft en niet voort iedereen tegelijk koffie en thee kon inschenken.
Dat vele handen licht werk maken, bleek wel na afloop. In een mum van tijd stonden om vier uur alle stoelen weer waar ze hoorden te staan en was de Van Goghkamer gereed voor de volgende gebruikers.

De zesde aflevering is op dinsdag 26 maart. Een kleine greep uit het repertoire:
Onze eigen Aafje Heinis met haar warme alt, Engelberth Humperdinck met zijn veertien engeltjes, wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart, de poep- en pieskabouter, zoals de regisseur van het toneelstuk ‘Amadeus’ hem noemt, de ludieke wijze waarop Jean Baptiste Lully, de Franse barokcomponist aan zijn eindje kwam, mooie muziek en dwaze gedichten.

Luisterprogramma van heerlijke, heel korte, klassieke muziekfragmenten, afgewisseld met vrolijke, dwaze gedichten en verhaaltjes.

Waar: HelvoirThuis, Van Goghkamer;

Wanneer: Elke vierde dinsdag van de maand;

Hoe laat: Van 14.00 uur -15.45 uur onderbroken door een pauze,

Deelname is gratis. In de pauze is er de mogelijkheid om beneden in de “Huiskamer” voor eigen rekening, een consumptie te gebruiken.

Kees van Rijt aan het woord:
“Ik neem je mee op reis in de wereld van de klassieke muziek. Samen gaat we op zoek naar elementen die voor anderen verborgen blijven. Het luisteren wordt verder uitgelegd. Muziek gaat meer leven als je er meer van weet!”
Ik laat je zeer korte fragmenten horen van misschien nooit eerder gehoorde muziek. Van bekende en onbekende componisten vanaf de Middeleeuwen tot nu toe. Geen lange symfonieën of opera’s, geen tophits uit het klassieke repertoire, maar heerlijke, soms aangrijpende, nooit eerder gehoorde muzikale momenten van een minuut of vijf, zes,  afgewisseld met luchtige, gekke gedichtjes van Annie M.G. Schmidt, Toon Hermans, Ivo de Wijs, Kees Stip, Drs. P. e.a.”.