Ouderen kunnen hogere hypotheek krijgen in 2018

Veel ouderen zouden liefst zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Vaak is dit ook mogelijk, mits zij goede zorg of verpleging thuis ontvangen. Ook belangrijk is dat het huis waarin zij wonen hiervoor geschikt is. Is dat niet het geval, dan kunnen ze verhuizen naar een meer geschikte woning (zoals een appartement) of hun huidige woning aanpassen. Maar vaak is dat een probleem. Want geld lenen voor een hypotheek is veel moeilijker geworden sinds de financiële crisis. Maar in 2018 komt daar verandering in, althans voor een hypotheek met een looptijd korter dan tien jaar. Voorwaarde is wel dat de hypotheek in die tijd ook wordt afgelost. 

Tweede pensioeninkomen telt zwaarder mee

Er zijn meer ontwikkelingen. Vanaf 2018 stijgt het maximale hypotheekbedrag dat tweeverdieners kunnen krijgen voor een woning. In 2017 telt het tweede inkomen slechts voor 60 procent mee, maar in 2018 zal dit voor 70 procent het geval zijn. Dit geldt ook voor het pensioeninkomen van ouderen. Hierdoor kan hun leencapaciteit duizenden euro’s hoger zijn.

Hogere grens NHG-hypotheek

Woningen tot een bepaald bedrag kunnen gefinancierd worden met een voordelige hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Het maximale bedrag voor woningen die hiervoor in aanmerking kunnen komen is ook gestegen van 245.000 euro naar 265.000 euro. Men kan dan een korting op de hypotheekrente krijgen, die kan oplopen tot wel 0,6 procent. Dit geldt overigens alleen bij de aankoop van een andere woning.

Invloed internationale ontwikkelingen in 2018

Bovenstaande maatregelen maken dat ook ouderen meer hypotheek kunnen krijgen in 2018. De huizen- en hypotheekmarkt worden echter niet alleen beïnvloed door nationale overheidsmaatregelen, maar ook door ontwikkelingen op de internationale financiële markten. Er zijn al tekenen dat de hypotheekrente volgend jaar waarschijnlijk (licht) zal stijgen. Daarom kan het verstandig zijn nu uw hypotheek over of af te sluiten.

Bron: www.senioren.nl

Zie ook voor meer informatie: www.blijverslening.nl